Povijest

Diving center Kostrena

Objekt u kojem se nalazi DC Kostrena jedna je od prvih vila u Kostreni izgrađena davne 1938. g. od strane obitelji Mohović.

Prekrasna pozicija vile na samom moru u suncem obasjanoj Kostreni vrlo je brzo zarobila pažnju posjetiteljima te je vila 1947. i 1948.g. tijekom ljetnih mjeseci bila unajmljena od strane Josipa Broza Tita prije izgradnje rezidencije na Brijunima.

Tek naknadno popularizacijom ronilačkog sporta otkriva se i fascinantno podmorje i jedinstveni greben ispred vile koji doseže dubokih 46 m. Povodom toga se 1961.g. u prostorijama vile osniva Savezni centar za podvodna istraživanja kao prva takva organizacija na Jadranu. U sklopu centra provedena su prva istraživanja jadranskog podmorja, otkrivena su nalazišta potopljenih brodova i ostale nebrojene čari podvodnoga svijeta. Isto tako u prostorijama vile patentirana je i konstruirana prva zračna podvodna puška 1967.g., a u sklopu Saveznoga centra za podvodna istraživanja organizirano je i prvo svjetsko prvenstvo u orijentacijskom ronjenju u Fužinama.

Krajem 1980-ih godina u objektu djeluje Klub podvodnih aktivnosti Kostrena, a od 2004.g. novo organiziran je Diving centar Kostrena koji djeluje i danas.